Mit csinál a pénzügyi-számviteli ügyintéző? 

Minden vállalkozás működésének alapja a pontosság, átláthatóság és az adminisztráció rendezettsége. Ehhez kell egy olyan szakember, aki képes ezt rendet megteremteni és fenntartani. Még a legkisebb vállalkozásoknál is rengeteg számla, bizonylat és kimutatás keletkezik. A mai informatikával támogatott világban ezek előállítása, adminisztrálása lényegesen egyszerűbb mint akár csak 10 évvel ezelőtt volt, de a számítógépes rögzítést is időben el kell végezni, és a könyvelő programban rögzített bizonylatokat is ki kell „kontíroznia" valakinek. Fontos szempont lehet az, hogy például a mérlegképes könyvelő tanfolyam megkezdésének feltétele vagy közgazdász oklevél, vagy érettségi bizonyítvány + pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés. Ha Ön szeretne feljutni a pénzügyi, számviteli szakma csúcsára, és nem rendelkezik kögazdász oklevéllel, a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam elvégzésén keresztül juthat oda.

 

A PÉNZÜGYI SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ TANFOLYAM ADATAI ISKOLARENDSZEREN KÍVÜLI FELNŐTTKÉPZÉSBEN

Csoport "A" csoport "B" csoport
A tanfolyam indulása 2017. ősz 2017. ősz
Időtartam 16 hónap (304 kontakt óra + 46 óra vizsgafelkészítés)
Az oktatás ütemezése

Péntekenként 16:00-20:00-ig

Szombatonként 08:30-15:00-ig
A pénzügyi számviteli ügyintéző tanfolyam helyszíne Szent Margit Gimnázium, 1114 Budapest, Villányi út 5-7. Madách Gimnázium: 1073 Budapest, Barcsay utca 5.
Engedélyszám E-000299/2014/A008

A TANFOLYAM DÍJAI ISKOLARENDSZEREN KÍVÜLI FELNŐTTKÉPZÉSBEN

Tandíj egy összegben 99 000 Ft  
Tandíj részletekben Beiratkozáskor 29 000 Ft + 4 x 22 500 Ft = 119 000 Ft  
Vizsgadíj A modulzáró vizsgák díja: 9 x 5 000 Ft = 45 000 Ft
Záróvizsga díja: 45 000 Ft
 
Kedvezmények

10% engedményt adunk a képzés listaárából, ha Ön:

 • nagycsaládos
 • Gyes-en, Gyed-en lévő
 • munkanélküli
 • korábbi hallgatónk
 

Online jelentkezéshez ide kattints!
Vagy keress bennünket telefonon (esti tagozatos képzés iránt való érdeklődőknek):
(06)-1-88-33-644
(06)-1-88-33-645
Mobil: (06)-30-565-10-39

 

Tanárok

Fekete Dóra

 • Oktatott tantárgy: Vállalkozásfinanszírozási és adózási feladatok, projektfinanszírozás, projektfolyamatok követése
 • Végzettség: közgazdász tanár
 • Tanítási tapasztalat: 7 éve tanítok középiskolában és felnőttképzésben
 • Egyéb: a tanítványaimmal kialakított jó kapcsolat alapja a korrektség, a hatékony ismeretátadásra való törekvés. Nagyon sok módszert ismerek, a kitűzött célt mindig sikerült elérni.

Keresztes József

 • Oktatott tantárgy: könyvvezetés és beszámolókészítés (számvitel)
 • Végzettség: közgazdász
 • Tanítási tapasztalat: 18 év, az oktatási szféra számos területén megfordultam: egyetemen, magyar és angol nyelvű és rendszerű főiskolákon, felső- és középfokú szakképzésben és középiskolában is.
 • Egyéb: dolgoztam iparvállalatnál, nemzetközi könyvvizsgáló/tanácsadó cégnél, alapítványnál és kisvállalkozásoknak. A hallgatók idő- és elfoglaltság-szervezési gondjait a saját bőrömön is tapasztalom: 4 gyermekes, családos emberként nem csak hallomásból értesülök róla mit jelent, ha az ember a szombatjait az otthon falain és a családi körön kívül tölti el.

Szabó Sándor

 • Oktatott tantárgy: könyvvezetés és beszámolókészítés (számvitel), Vállalkozásfinanszírozási és adózási feladatok
 • Végzettség: igazgatásszervező, közgazdász, adótanácsadó
 • Tanítási tapasztalat: 12 év, iskolarendszerben és felnőttképzésben
 • Egyéb: államháztartási szervnél gazdasági vezető vagyok. Hobbim a virágkertészkedés.

Keliger Bernadett

 • Oktatott tantárgy: gazdálkodási alaptevékenység és feladatok ellátása
 • Végzettség: mérnök, közgazdász, mérlegképes könyvelő
 • Tanítási tapasztalat: 12 év, különböző gazdasági tantárgyak oktatásában veszek részt nappali- és felnőttképzésben számos budapesti intézménynél
 • Egyéb: főfoglalkozásban megbízható üzleti stratégiát megvalósító vállalkozást működtetek gazdasági területen (könyvelés, tanácsadás)

Budainé Szekér Andrea

 • Oktatott tantárgy: könyvelés számítógépen, elektronikus adóbevallások, bérszámfejtés gyakorlat
 • Végzettség: információ-rendszerprogramozó, informatikus szakmérnök
 • Tanítási tapasztalat: 20 év. Több főiskolán és szakmai képzésen oktattam és oktatok. Jelenleg BGF pénzügyi és számviteli szakán vagyok mestertanár főállásban
 • Egyéb: jelenleg integrált vállalatirányítási rendszerrel (WERP) és ahhoz kapcsolódó tankönyv írásával foglalkozom. Szabadidőm és hobbim az utazás, az olvasás és a főzés. Különösen az Ázsiai konyhát kedvelem.

 

A tanfolyam OKJ szerinti megnevezése és azonosítója:

54 344 01 - pénzügyi-számviteli ügyintéző

Online jelentkezéshez ide kattints!

 

Milyen végzettséggel iratkozhat be a pénzügyi és számviteli ügyintéző tanfolyamra?

Érettségi bizonyítvánnyal 

Milyen végzettséget kap a képzés elvégzését követően? 

 

Államilag elismert emelt szintű szakmai végzettséget

A pénzügyi-számviteli képzés moduljai:

11504-12 – Gazdálkodási alaptevékenység ellátása
10147-12 – Gazdálkodási feladatok ellátása
11505-12 – Könyvelés számítógépen
10149-12 – Könyvvezetés és beszámolókészítés feladatai
11506-12 – Vállalkozásfinanszírozási és adózási feladatok
11501-12 – Projektfinanszírozás
11502-12 – Projektfolyamatok követése
11498-12 – Foglalkoztatás I.
11499-12 – Foglalkoztatás II.
11500-12 – Munkahelyi egészség és biztonság

Milyen munkakört tölthet be, ha elvégezi a pénzügyi számviteli ügyintéző tanfolyamot? 

FEOR 3611 - Pénzügyi ügyintéző
FEOR 3614 - Számviteli ügyintéző
FEOR 4112 - Általános irodai adminisztrátor
FEOR 4122 - Bérelszámoló
FEOR 4123 - Pénzügyi, statisztikai, biztosítási adminisztrátor
FEOR 4136 - Iratkezelő, irattáros

 

* * *

A pénzügyi számviteli ügyintéző tanfolyammal kapcsolatos cikkek

A pénzügyi-számviteli ügyintéző minden vállalat illetve cég életében rendkívül fontos szerepet tölt be. Érdekel, hogy miért is van szükség a pénzügyi-számviteli ügyintézőre, és milyen konkrét feladatokat kell végezni egy vállalkozásban? 

Hol van szükség a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot elvégzett munkaerőre?

Minden vállalkozás életében – legyen szó akár egy közhasznú civil vagy állami szervezetről, vagy egy profit-irányultságú gazdasági társaságról – döntő jelentőséggel bír az, hogy dolgozói között van-e egy olyan, pénzügyi és számviteli ügyintéző tanfolyamot sikeresen elvégzett egyén, aki elsajátított tudásából fakadóan képes a napi szinten lebonyolítandó számviteli feladatok, illetve az egyes pénzügyi tranzakciók elvégzésére és adminisztrálására. A sikeres üzleti aktivitáshoz szükséges pénzforgalmi és számviteli ügyek kezeléséhez nélkülözhetetlen egy olyan személy, aki alkalmas arra, hogy precíz, pontos nyilvántartást vezessen. A pénzügyi számviteli ügyintéző tanfolyamot végzett munkatárs ügyel arra, hogy a vállalkozás legfőbb érdekeltségei – tudni illik: a pénzügyek – terén minden annak rendje és módja szerint folyjék. Hiába vannak egy cégnek nagyra törő tervei, ha a pénzügyek megfelelő kezelésének céljából nem foglalkoztat egy hozzáértő szakembert, képtelenség lesz számára életben maradni az üzlet világában. E feladat helyénvaló elvégzéshez nem elég ismerni és közeli viszonyban lenni a számokkal úgy általában véve, ha valaki csupán tehetséges a matematikai műveletekben, az még nem elég – az is elengedhetetlenül szükséges, hogy az e posztot betöltő munkatárs OKJ-s oklevéllel rendelkezzen a pénzügyi számviteli ügyintéző tanfolyam sikeres elvégzéséről, és hogy tisztában legyen a szakmában bekövetkező változásokkal is. Akár egy hazai kisvállalkozásról, akár egy multinacionális nagyvállalatról beszélünk, a pénzügyi és számviteli ügyintéző minden cég számára nélkülözhetetlen munkatárs. 

Miért van fokozott jelentősége a pénzügyi és számviteli ügyintéző képzés elvégzésének?

A modern korra rendkívül jellemző tendencia az, hogy a vállalatok az adminisztrációhoz szükséges, rengeteg kényelmetlenséget okozó  papírhalmazokat igyekeznek átkonvertálni a számítógépekbe, tehát elektronikus adatokra cserélni. Vitathatatlan, hogy ez a törekvés gyökeresen megváltoztatja a mindennapos irodai gyakorlatot is, némi enyhülést hozva az adminisztrációért felelős, pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot végzett dolgozó számára. Egymás után jelennek meg az újabbnál újabb számítógépes programok, amelyek nagyban megkönnyítik a számlázás és a könyvelés ügymenetét: minden sokkal hatékonyabbá és gyorsabbá válik, az adatok könnyebben visszakövethetőek és kezelhetőek, az egész folyamat kevesebb pénzt és természeti erőforrást emészt fel – mivel szükségtelenné válik, hogy minden meglegyen papíron, nyomtatott formátumban is. Ilyen újdonságnak számít a „papírmentes iroda”, azaz „paperless office” megjelenése is, mivel ezeknél a vállalatoknál már ténylegesen nincs szükség a kinyomtatott papírhalmazok alkotta aktatömegekre – elviek szintjén így áll a helyzet, a gyakorlatban azonban a legtöbb iroda még használja a papíron alapuló, eredeti nyomtatvány-példányokat is igénylő számviteli rendszereket.

Mindazonáltal egy céges dokumentum, az egy céges dokumentum – akkor is, hogyha az adatot a számítógépek tárolják a memóriájukban, és akkor is, hogyha nyomtatott papíron van meg. A céges dokumentumok kezelését és feldolgozását pedig csak egy olyan személy képes megfelelően intézni a cég mindennapjai során, aki képes arra, hogy a számok kavalkádja mögött meglássa a lényegi információt, az esetlegesen vétett számolási és könyvelési hibákról nem is beszélve... Hiszen ez utóbbiak rendkívül súlyos bonyodalmakat okozhatnak a vállalat számára, feltéve, ha nincs egy olyan hozzáértő személy a fedélzeten, aki idejében észreveszi és korrigálja a potenciális probléma forrását: ez az ember pedig nem más, mint a pénzügyi és számviteli ügyintéző tanfolyamot végzett kolléga. 

Online jelentkezéshez ide kattints!

Milyen tudással kell rendelkezni egy pénzügyi számviteli ügyintéző pozícióban való elhelyezkedéshez?

A manapság egyre szigorúbbá váló számviteli előírások és a hozzájuk kapcsolódó rengeteg adótörvények tényleges kihívást jelentenek minden vállalkozás számára. Évről-évre egyre több az állami hatósági ellenőrzés, és a pontatlanul, vagy késve elküldött bejelentésekért komoly pénzbüntetéseket szabnak ki a cégekre – ezek ellen minden vállalatnak védekeznie kell, és mint tudjuk, legjobb védekezés a megelőzés. Ahhoz viszont, hogy a cég elkerülje az ilyen bírságokat, komoly szakértői gárdára van szüksége, amelynek legnélkülözhetetlenebb eleme nem más, mint a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot végzett munkatárs. A pénzügyi számviteli ügyintéző tanfolyam tudásanyagával rendelkező kolléga feladata még az is, hogy a céges követeléseket precízen és naprakészen adminisztrálja, pontos nyilvántartást vezetve mindenről. Ügyelni kell arra is, hogy a számlaidőzítést időben végrehajtsák, és fejben kell tartania, illetve betartatnia a kötelezettségeit annak a cégnek is, amelynek munkatársa. Ám ezzel még korántsem értünk feladatai végére: a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot végzett személy részben felelős a cég pénzügyi előrejelzéseinek helytállóságáért, a céges eseményekre (például csapatépítő tréning, céges vacsora, stb.) és a vállalati munkaeszközökre vonatkozó költségek (például hiánypótlás, amortizáció, javítás, stb.) helyes megállapításáért, illetve az állam irányába fennálló illetékek, járulékok és adók összegének helyes kalkulációjáért és megfelelő kezelésért is. A kisvállalkozások életében a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot végzett munkatárs tulajdonképpen olyan, mint az adott cég „pénzügyminisztere”, ő az a kapocs, amely összeköti az államot és a vállalatot – úgy, hogy az mindkét félnek jó legyen.

A pénzügyi számviteli ügyintéző tanfolyam tudásanyagával rendelkező kolléga mindennapos tevékenysége korántsem valamilyen egyhangú rutin alapján zajlik. Feladatköre ennél sokkalta komplexebb, mivel a szimpla adategyeztetésen túlmenően szövevényes üzleti rendszerek szisztematicitását, az egész apparátus precízen időzített, megfelelően összehangolt működését is felügyelnie illetve karbantartania kell. A pénzügyi és számviteli tudáson felül ismernie kell a könyvelés matematikai, makroanalitikai, kombinációs és statisztikai aspektusait is. Gyakran előfordul az is, hogy a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot végzett munkatárs esetileg felmerülő, egyedi problémák kihívásával kell szembenéznie, ilyen esetekben pedig a szaktudása mellett mozgásba kell hoznia általános intelligenciáját és problémamegoldó készségét is. 

Milyen szerepet tölt be a pénzügyi-számviteli ügyintéző a cégen belül?

ár az OKJ-s pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot végzett kolléga jelentősége a cég dolgozói hierarchiájában munkaköréből fakadóan rendkívül jelentős, munkaköre mégis rugalmas, munkavégzése függetlenebb jellegű, mint számos más posztot betöltő alkalmazotté. Ez rendszerint attól függetlenül is így van, hogy milyen cég alkalmazottja: a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamon megfelelt munkaerő, akár egy nagyvállalat beosztottja, akár független pénzügyi iroda könyvelője, legtöbbször szabad kezet kap abban, hogyan lássa el szakterülete kívánalmait. Ez leginkább azért van így, mert a pénzügyi terület egy rendkívül összetett és kényes színtere a vállalatok életének, amelybe a laikusok nem képesek belelátni, – de általában még a cég vezetői és tulajdonosai sem, - ezért inkább nem is igazán szólnak bele ezekbe a dolgokba, főleg hogyha minden rendben megy. 

A tanfolyam elvégzésével betölthető munkakör legfőbb jellemzői

Céges dokumentumok, vállalati számlák, kifizetésről és befizetésről szóló pénzügyi nyugták, banki lehívásokra vonatkozó igazolások rendszerezése és körültekintő  adminisztrációja, könyvelési feladatok, az illetékes pénzügyi szervezetekkel és hatóságokkal való mindennapos kapcsolattartás – rendszerint e feladatokkal kell megbirkóznia, ezeknek a kívánalmaknak kell megfelelnie a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot végzett kollégának. A kisvállalkozások esetében az alacsony dolgozói létszámból kifolyólag gyakoriak az átfedések a különböző munkakörökhöz tartozó feladatok között, így e cégeknél a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot végzett munkaerő gyakran foglalkozik a szabadságok kiadásával és adminisztrációjával, bérszámfejtéssel és a különböző juttatásokhoz kapcsolódó ügyek elintézésével is. 

Online jelentkezéshez ide kattints!

A pénzügyi és számviteli ügyintéző tanfolyam tudásanyagával bíró munkatárs minden vállalat egyik legmegbecsültebb tagja

Lévén munkaköre nélkülözi a szubjektív elemeket, a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot végzett kolléga pozíciója egy vállalaton belül jóval biztosabb, mint azoké a dolgozóké, akik értékelése kevésbé objektívan, egyéni személyes benyomások alapján is végbe mehet. A pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot végzett munkatárs eredményeiről egyértelműen árulkodnak az objektív, megkérdőjelezhetetlen tények, teljesítménye több mint kézzelfogható – a munkáját jól végző pénzügyi-számviteli ügyintéző ezért hatalmas megbecsülésnek, és általános elismerésnek örvend (nem feltétlenül pusztán a feletteseitől). 

Ki a legalkalmasabb a képzés elvégzésére és a pénzügyi-számviteli ügyintéző munkakör betöltésére?

Mivel egy rendkívül sokrétű, kiemelkedően fontos munkakörről van szó, azért a pénzügyi-számviteli ügyintézőkkel szemben a munkaadók kimondottan magasra teszik a mércét, komoly követelményeknek kell megfelelniük, és sokat várnak tőlük. Az állásinterjúnál a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam elvégzése csupán a kezdet, ez jelenti azt a szükséges alapot, hogy szóba álljanak és meghallgassák a jelentkezőt, ezen felül azonban szükséges még pár dolog, hogy az ember megkapja az állást. Az állásinterjú alatt bizonyítania kell a jelentkezőnek rátermettségét, fokozott határozottságáról kell tanúbizonyságot tennie. Egyáltalán nem ritka, hogy a vállalat munkatársai az interjú során próbára teszik a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot végzett jelentkező problémamegoldó-képességét, nyomás alatt megmutatkozó intelligenciáját is, mivel a pénzügyi-számviteli ügyintéző munkakör betöltése során a mindennapokban végzett munka során is gyakran ezekre a képességeire lesz majd szüksége a jelentkezőnek.

Nagyon fontos dolog azonban az, hogy még a pénzügyi számviteli ügyintéző tanfolyamra való jelentkezés előtt magába nézzen a jelentkező, és eldöntse, vajon tényleg érdekli-e a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamon nyújtott ismeretanyag, a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma annak minden kapcsoló szakágával együtt: a statisztikai, matematikai és jogi ismeretanyag, és így tovább. Rendkívül jelentős, hogy a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamra jelentkező egyén motivált legyen, mivel a szakma elsajátításával járó erőfeszítéseket és néha az ezzel kapcsolatos lemondásokat csak az a személy fogja tudni vállalni, akinek mindeközben egy konkrét cél, nevezetesen az OKJ-s pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam elvégzése és a leendő pénzügyi-számviteli ügyintéző pozíció beöltése lebeg a szeme előtt. 

Miért a META - Don Bosco Szakközépiskola vagy a SZÁMALK Szakképzési Központ pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyama a jó választás?

Mind a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma gyakorlata, mind pedig a pénzügyi számviteli ügyintéző tanfolyam elvégzése gyors észjárást, rátermettséget és fokozott problémamegoldó-készséget kíván meg az embertől. Az OKJ-s pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam elvégzése után, a sikeres állásinterjút követően, a pozíció betöltése során szükséges, hogy az illető napi szinten felkészült legyen a szakma újdonságaira, változásaira vonatkozóan. Mindazok számára, akikben megvan a kellő elhivatottság, hogy pénzügyi-számviteli ügyintézővé váljanak, a META Szakközépiskola OKJ-s pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyama páratlan lehetőséget kínál arra, hogy ezt a célt megvalósítsák, és az OKJ-s tanfolyam elvégzése után a munka világában is helytálljanak. A META Szakközépiskola tantermeiben magas színvonalú oktatás folyik elsőrangú oktatókkal. Precíz, hallgatóbarát és rugalmas tanulmányi ügyintézés, az ismeretanyag tényleges átadni akarása jellemzi a META Szakközépiskola munkatársainak, oktatóinak munkáját. Ha érdekli a meghirdetett pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot, akár személyesen, akár telefonon vagy e-mailben!

Online jelentkezéshez ide kattints!